cardio CT a szív koszorúér meszesedés megelőzésére

Megelőzés szív (cardio) CT vizsgálattal

A Cardio-CT a szívkoszorúér meszesedés időbeni felismerését lehetővé tévő fájdalommentes diagnosztikai eljárás, mely lehetőséget ad a koszorúér szűkület kezelésére, és ezáltal a szívinfarktus megelőzésére.

A Cardio-CT, az elmúlt évek technológiai fejlődésének következtében jött létre. A CT berendezés ekkor vált alkalmassá arra, hogy a koszorúereket is megfelelően tudja ábrázolni. Ez a vizsgálati módszer még fejlődőben van, azonban már most is majdnem olyan pontos eredményt ad, mint a hagyományos szív katéteres beavatkozás. A szív CT vizsgálat nagy előnye viszont, hogy ez non-invazív, veszély és fájdalommentes eljárás.

Nálunk gazdagabb országokban végzett tanulmányok szerint a koszorúérfestéseknek, 30-40 %-a negatív, azaz az emberek 30-40 %-át azért katéterezik meg, hogy kiderüljön, nincs koszorúér betegsége.

A Cardio-CT vizsgálat jelentőségét az adja, hogy teljesen fájdalommentesen egy ambuláns, mindössze tíz perces vizsgálattal a szív valódi 4 dimenziós ábrázolása válik lehetővé. A szív CT negatív eredménye nagy pontossággal kizárja a koszorúér betegséget.

A Cardio CT-vel megjeleníthetők az erekben szűkületet okozó plakkok, egyes, más vizsgálattal nehezen megítélhető anatómiai elváltozások, illetve a szívizom esetleges rendellenes működése. A vizsgálat a páciens számára semmilyen kellemetlenséget nem jelent és közel 100%-os biztonsággal képes kizárni a koszorúér szűkületeket illetve diagnosztizálni azokat a betegség korai fázisban.

Hazánkban jelenleg csak néhány olyan korszerű CT készülék van, amely képes erre a vizsgálatra. Ezeket mindennapi gyakorlatban az OEP támogatás hiányában alig használják a szív vizsgálatára. A Pozitron-Diagnosztika Központban 2005 júliusa óta több száz Cardio-CT vizsgálatot végeztek el. A tragikus halálozási mutatókat figyelembe véve évente több ezer 40 év feletti embernek lenne szüksége erre a vizsgálatra.

További információkért és előjegyzés céljából kérjük keresse fel kardiológiai szakrendelésünket!